Quality Manager in Atelierul lui Mos Craciun

Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, m-am gandit sa ma pun in pielea Quality Managerului lui Mos Craciun si sa ma gandesc foarte serios care ar fi primele 5 actiuni pe care le-as lua daca as avea aceasta calitate in Atelierul lui Mos Craciun:

1. Analiza contextului organizational al atelierului lui Mos Craciun

– Atelierul functioneaza intr-o piata de tip monopol in lunile Noiembrie si Decembrie ale anului;
– Clientii sunt foarte severi, au cerinte precise, extrem de clar definite atat cantitativ cat si calitativ;
Craciun– Productia are o structura foarte variata iar volumul este unul mare;
– Lead-time extrem de scurt raportat la volumul si varietatea productiei;
– Timp de livrare world-wide de aproximativ 24 de ore (noaptea de Craciun) cu exceptia serbarilor scolare care nu fac altceva decat sa complice si mai mult situatia. NB: Singurul agent de livrari disponibil este Mos Craciun si acesta dispunde doar de o sanie, indiferent de conditiile meteo;
– Produsele atelierului se vor livra world-wide, trebuie tinut cont de diferente culturale dintre diferite regiuni, cerinte legale aferente etc.

2. Identificarea riscurilor si oportunitatilor atelierului lui Mos Craciun

Riscuri majore:
– Intelegerea eronata sau neintelegerea cerintelor exprimate de client (clientii pot vorbi incorect);
– Nefinalizarea productiei in timp util din cauza defectiunii utilajelor;
– Productie de proasta calitate din cauza lead-time scurt si/sau din cauza incompetentei elfilor;
– Livrari eronate sau incomplete;
Oportunitati:
– Cerinte foarte clare, exprimate si sustinute;
– Orar predictibil de productie / livrare;
– Structura productiei este similara de la an la an si relativ predictibila in functie de trenduri;

3. Asigurarea unu bun proces de mentenanta al echipamentelor din atelierul lui Mos Craciun

Utilajele trebuie sa fie capabile sa functioneze la capacitate maxima o perioada relativ scurta de timp (aprox. o luna, anume de la primirea primelor solicitari din partea copiilor).
Un necesar de materiale pentru o mentenanta preventive trebuie intocmit iar bugetul ar trebui aprobat de d-na Craciun (CFO-ul atelierului).
In zonele de productie extrem de aglomerate ar trebui asigurata redundanta sistemelor de productie, deci investitia in linii suplimentare trebuie luata in calcul.
Nu trebuie uitata revizia saniei Mosului, ledurile de rezerva pentru nasul lui Rudolf si liniile de ambalare si impachetare a cadourilor.

4. Planificarea productiei

Operatiunile de productie trebuie planificate astfel incat sa fie limitate sau chiar eliminate blocajele fluxului de productie (asa numitele bottleneck-uri). Planificarea operatiunilor de productie trebuie sa tina cont de specificul productiei, de capacitatea de productie a fiecarui utilaj, de numarul de utilaje deservite de utilajul din amonte. Ar trebui luata in calcul teoria constrangerilor in planificarea operatiunilor de productie. O carte ce nu trebuie ratata in zona asta a planificarii operatiunilor de productie este The Goal: A Process of Ongoing Improvement – autor: Eliyahu M. Goldratt .

5. Asigurarea competentei elfilor

Evident, in tipul acesta de operatiuni care se inscrie, cel mai probabil, in strategia de tipul “Excelenta operationala”, resursa “elfeasca” este una extrem de importanta.
Trebuie definit clar profilul fiecarui post si fisa postului aferenta.
Procesul de recrutare trebuie sa fie unul permanent si dur care sa asigure disponibilitatea resursei “elfesti” atunci cand este nevoie de ea. In procesul de recrutare nu se vor ocoli testarile de tip GMAT, studiile de caz nastrusnice, limbi straine.
Un plan de instruire trebuie documentat si aprobat (din nou trebuie sa duc flori doamnei Craciun, CFO-ul).
Insusi Mos Craciun trebuie reinstruit pentru a se asigura faptul ca acesta are suficiente notiuni referitoare la: optimizare rute; cerinte legislative pentru survolul diferitelor obiective de pe mapamond; limbi straine; strecuratul pe cos, geam, burlanul de la hota, gaura cheii etc.

Voi in ce zone ati actiona daca ati fi Quality Manager in Atelierul lui Mos Craciun?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.