Validarea proceselor…in trei miscari!

M-am tot gandit in ultima perioada cum sa povestesc clauza 7.5.2. Validarea proceselor a standardului  SREN ISO 9001:2008 in pasi cat mai simpli si cuvinte cat mai putine. Pana la urma am reusit sa sintetizez validarea proceselor in trei pasi simpli, si anume:

  1. Echipament adecvat. Adica trebuie sa va asigurati ca firma voastra dispune de echipamentul potrivit pentru procesul  ce necesita validare. Acest fapt va asigura ca veti putea obtine produse de calitate in mod consecvent;
  1. Parametrii procesului. Pentru a obtine intotdeauna produse de acceasi calitate trebuie sa definiti parametrii procesului . Definirea parametrilor sa face de cele mai multe ori fie urmand indicatiile producatorilor de materii prime sau echipamente folosite in proces fie prin incercari succesive pana se ajunge la un rezultat care sa fie in conformitate cu cerintele de calitate pentru produsul/procesul respectiv;
  1. Inregistrari. Pentru fiecare proces validat trebuie intocmita o inregistrare (de cele mai multe ori se intocmeste un Proces Verbal) in care sa cuprindeti parametrii de utilizat in cadrul procesului, metoda folosita, echipamentul folosit in proces.

Acolo unde este cazul mai poate interveni si un al patrulea pas, si anume personalul. Daca procesul ce necesita validare trebuie sa fie desfasurat de personal cu o anumita calificare sau experienta, acest lucru trebuie luat in calcul atunci cand validati procesul.

2 thoughts on “Validarea proceselor…in trei miscari!

  1. john

    Spuneti-mi un singur proces special unde nu este nevoie de “un al patrulea pas” personal calificat.

    Reply
    1. marinel

      Pai, cred ca intr-o situatie in care mi se prezinta un proces special de acoperire cu baitz sau vopsea a unei suprafete de lemn, as accepta ca personalul respectiv sa nu prezinte o calificare dedicata. Dar asta este doar parerea mea…

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.