Echipamente de masurare si monitorizare….abordare ISO

Daca v-ati intrebat vreodata ce trebuie sa faceti pentru a indeplini cerintele clauzei 7.6 Controlul Echipamentelor de Masurare si Monitorizare, si vreti un raspuns scurt si la obiect, ati ajuns  unde trebuie. Iata cele patru lucruri ce trebuie avute in vedere:

1. EMM-urile pot fi de doua tipuri: hardware (orice echipament ce poate fi atins….metru, subler, cantar etc.) si software (programe informatice utilizate pentru a masura si monitoriza procese/produse);

2.Compania trebuie sa stabileasca modul in care se face verificarea metrologica a EMM-urilor;

In functie de categoria din care face parte EMM-ul, verificarea metrologica poate fi diferita:

– Verificarea metrologica executata de catre un organism abilitat pentru toate EMM-urile;EMM

– Acolo unde este posibil, verificarea metrologica se poate executa de catre un organism abilitat pentru un exemplar din fiecare categorie de EMM folosit in organizatie, EMM ce va fi considerat etalon pentru categoria sa. In situatia asta, etalonul va fi utilizat in continuare in verificarea metrologica interna;

– Pentru EMM-urile de tip software, confirmarea capacitatilor sale se face o singura data, inainte de prima sa utilizare.

3. Compania trebuie sa stabileasca frecventa monitorizarii EMM-urilor tinand cont de domeniul in care se utilizeaza respectivul EMM, tipul de EMM, legislatie aplicabila domeniului respectiv etc.

4. Compania trebuie sa mentina inregistrari referitoare la planificarea verificarilor metrologice precum si la rezultatele verificarilor metrologice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.