Schema logica in descrierea proceselor de afaceri – partea a doua

In prima parte a seriei de articole referitoare la schemele logice am vazut cam ce inseamna schema logica si care ar fi avantajele si dezavantajele schemei logice. Tot in prima parte a seriei am stabilit ca schema logica poate fi folosita si in implementarea unui sistem de management in conformitate cu standardele din familia ISO.

In episodul de astazi o sa trecem in revista cateva reguli de urmat atunci cand vreti sa desenati o schema logica.

Schemele logice sunt desenate folosind un set de simboluri standard. Deasemenea, pot fi folosite si alte simboluri caracteristice organizatiei din care faceti parte (sau pentru care lucrati, daca sunteti consultanti).

Aspecte importante, de care trebuie sa tineti cont:

1. Utilizati simboluri adecvate.

Schemele logice sunt desenate folosind un set de simboluri standard. Deasemenea, pot fi folosite si alte simboluri caracteristice organizatiei din care faceti parte (sau pentru care lucrati, daca sunteti consultanti). Mai jos aveti cateva exemple de simboluri ce pot fi utilizate.

simboluri schema logica

TIP: Fiti consecventi in utilizarea simbolurilor, nu utilizati mai multe simboluri cu aceeasi semnificatie.

2. Claritate fara echivoc.

Atunci cand scrieti o activitate,  trebuie sa mentionati intotdeauna cine ce face, vezi exemplul de mai jos.

Descriere activitate schema logica

Daca atunci cand descrieti o activitate trebuie sa aduceti si alte informatii aditionale, folositi-va de comentariile ce pot fi atasate. Mai jos aveti cateva simboluri pe care le puteti folosi in schemele voastre logice pentru a aduce precizari suplimetare activitatilor.

Simboluri comentarii schema logica

 

3. Schema logica trebuie sa fie ordonata.

Desi exista mai multe moduri de a desena o schema logica, eu va recomand sa abordati schema logica intr-un mod cat mai simplu si anume: schema logica sa fie dezvolatata pe verticala, incepand cu un simbol ce desemneaza startul procesului si continuand cu activitatile aferente. Schema logica se va termina intotdeauna cu simbolul ce desemneaza sfarsitul procesului. Intrarile si iesirile in/din activitati trebuie  sa fie mentionate, intrarile in partea stanga iar iesirile in partea dreapta a fiecarei activitatii.

schema logica - exemple

Bun, astea fiind spuse aveti detaliile de baza pentur a putea demara o descriere a proceselor de afaceri in forma de schema logica. Singurul lucru asupra caruia trebuie sa mai zabovim este instrumentul software la careputeti apela  pentru a realiza schemele logice dar asta vedem in episodul urmator.

Pana atunci, nu uitati sa votati si sa vizitati pagina noastra de facebook pentru a putea face parte din comunitatea noastra online.

Marinel Androne

ISO Advisor,

consultant iso

 

1 thought on “Schema logica in descrierea proceselor de afaceri – partea a doua

  1. Pingback: Schema logica in descrierea proceselor de afaceri – partea a treia « Business Advising Team

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.