Schimbari in viata personala cu ISO 9001:2015

Schimbari in viata personala

FreeImages.com/Asif Akbar

Inca ne aflam la inceputul noului an, este un moment bun pentru a reflecta asupra lucrurilor din trecut și de a planifica schimbari in viata personala. Chiar dacă aceste planuri pot fi dejucate de evenimente pe care nu le putem controla, faptul ca ti-ai definit un plan înseamnă că intenționezi să ajungi undeva sau să faci ceva.

Hai sa vedem mai jos ce sfaturi ale standardului ISO 9001:2015 putem urma si noi daca vrem sa aducem schimbari in viata personala:

Sfatul 1: Intelege-te pe tine si contextul in care activezi (Clauza 4.1 a standardului ISO 9001:2015).

Pentru a face cele mai potrivite schimbari in viata personala trebuie mai intai de toate sa facem o analiza cat mai obiectiva cu putinta a eului nostru, a situatiei noastre actuale si a mediului in care muncim si traim (job, familie etc.).

Scopul acestei analize este sa intelegem mai bine unde ne aflam, ce nevoi avem in viata personala, ce ne poate astepta in viitor, ce actiuni ar fi bine sa demaram.

Este bine ca atunci cand faceti aceasta analiza sa aveti in preajma un pix si o hartie pentru a va nota cele mai importante aspecte ale analizei.

 Sfatul 2: Stabileste-ti obiectivele si planifica actiunile necesare atingerii lor (Clauza 6.2 a standardului ISO 9001:2015).

In functie de analiza facuta anterior, trebuie sa va stabiliti acele obiective care, odata atinse, vor aduce mult dorita schimbare in viata personala.

Cateva sfaturi:

– nu va propuneti multe obiective (cine alearga dupa multi iepuri…..);

– atunci cand va propuneti obiective care inseamna o schimbare a stilului de viata (sa incepeti sa practicati un sport, sa va lasati de fumat, sa va treziti mai devreme etc.) este bine sa le esalonati pe parcursul intregului an sau se le etapizati pe parcursul intregului an. Concentrati-va pe cate un singur astfel de obiectiv vreme de 2-3 luni pana cand actiunile propuse pentru atingerea acestuia devin rutina.

Nu uitati ca un obiectiv stabilit care nu are trasat un plan de actiune este sortit esecului. Asa ca nu va opriti in a va enunta obiectivele ci trebuie sa continuati sa definiti si pasii pe care ii considerati necesari in atingerea respectivelor obiective.

Sfatul 3: Schimbarile in viata personala pe care vrei sa le faci trebuie planificate (Clauza 6.3 a standardului ISO 9001:2015)

Vorbeste cu familia, prietenii si colegii tai de serviciu referitor la schimbarile si la obiectivele pe care ti le-ai propus pentru anul acesta. Asigura-te ce ei inteleg obiectivele tale si ca nu te vor sabota (prea tare).

Incepe sa-ti planifici saptamanile in functie de obiectivele pe care ti le-ai formulat, inserand in timpul tau liber acele actiuni necesare atingerii obiectivelor tale.

Voi v-ati stabilit obiective personale pentru anul 2016?

Quality Manager in Atelierul lui Mos Craciun

Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna, m-am gandit sa ma pun in pielea Quality Managerului lui Mos Craciun si sa ma gandesc foarte serios care ar fi primele 5 actiuni pe care le-as lua daca as avea aceasta calitate in Atelierul lui Mos Craciun:

1. Analiza contextului organizational al atelierului lui Mos Craciun

– Atelierul functioneaza intr-o piata de tip monopol in lunile Noiembrie si Decembrie ale anului;
– Clientii sunt foarte severi, au cerinte precise, extrem de clar definite atat cantitativ cat si calitativ;
Craciun– Productia are o structura foarte variata iar volumul este unul mare;
– Lead-time extrem de scurt raportat la volumul si varietatea productiei;
– Timp de livrare world-wide de aproximativ 24 de ore (noaptea de Craciun) cu exceptia serbarilor scolare care nu fac altceva decat sa complice si mai mult situatia. NB: Singurul agent de livrari disponibil este Mos Craciun si acesta dispunde doar de o sanie, indiferent de conditiile meteo;
– Produsele atelierului se vor livra world-wide, trebuie tinut cont de diferente culturale dintre diferite regiuni, cerinte legale aferente etc.

2. Identificarea riscurilor si oportunitatilor atelierului lui Mos Craciun

Riscuri majore:
– Intelegerea eronata sau neintelegerea cerintelor exprimate de client (clientii pot vorbi incorect);
– Nefinalizarea productiei in timp util din cauza defectiunii utilajelor;
– Productie de proasta calitate din cauza lead-time scurt si/sau din cauza incompetentei elfilor;
– Livrari eronate sau incomplete;
Oportunitati:
– Cerinte foarte clare, exprimate si sustinute;
– Orar predictibil de productie / livrare;
– Structura productiei este similara de la an la an si relativ predictibila in functie de trenduri;

3. Asigurarea unu bun proces de mentenanta al echipamentelor din atelierul lui Mos Craciun

Utilajele trebuie sa fie capabile sa functioneze la capacitate maxima o perioada relativ scurta de timp (aprox. o luna, anume de la primirea primelor solicitari din partea copiilor).
Un necesar de materiale pentru o mentenanta preventive trebuie intocmit iar bugetul ar trebui aprobat de d-na Craciun (CFO-ul atelierului).
In zonele de productie extrem de aglomerate ar trebui asigurata redundanta sistemelor de productie, deci investitia in linii suplimentare trebuie luata in calcul.
Nu trebuie uitata revizia saniei Mosului, ledurile de rezerva pentru nasul lui Rudolf si liniile de ambalare si impachetare a cadourilor.

4. Planificarea productiei

Operatiunile de productie trebuie planificate astfel incat sa fie limitate sau chiar eliminate blocajele fluxului de productie (asa numitele bottleneck-uri). Planificarea operatiunilor de productie trebuie sa tina cont de specificul productiei, de capacitatea de productie a fiecarui utilaj, de numarul de utilaje deservite de utilajul din amonte. Ar trebui luata in calcul teoria constrangerilor in planificarea operatiunilor de productie. O carte ce nu trebuie ratata in zona asta a planificarii operatiunilor de productie este The Goal: A Process of Ongoing Improvement – autor: Eliyahu M. Goldratt .

5. Asigurarea competentei elfilor

Evident, in tipul acesta de operatiuni care se inscrie, cel mai probabil, in strategia de tipul “Excelenta operationala”, resursa “elfeasca” este una extrem de importanta.
Trebuie definit clar profilul fiecarui post si fisa postului aferenta.
Procesul de recrutare trebuie sa fie unul permanent si dur care sa asigure disponibilitatea resursei “elfesti” atunci cand este nevoie de ea. In procesul de recrutare nu se vor ocoli testarile de tip GMAT, studiile de caz nastrusnice, limbi straine.
Un plan de instruire trebuie documentat si aprobat (din nou trebuie sa duc flori doamnei Craciun, CFO-ul).
Insusi Mos Craciun trebuie reinstruit pentru a se asigura faptul ca acesta are suficiente notiuni referitoare la: optimizare rute; cerinte legislative pentru survolul diferitelor obiective de pe mapamond; limbi straine; strecuratul pe cos, geam, burlanul de la hota, gaura cheii etc.

Voi in ce zone ati actiona daca ati fi Quality Manager in Atelierul lui Mos Craciun?

ISO 9001:2015 in Cifre

Infografic ISO 9001_2015-2ISO 9001:2015 in cifre:

 • 83% din totalul clauzelor standardului ISO 9001:2015 au cerinte noi (40 de clauze)

Noua versiune a lui ISO 9001 contine un total de 48 de clauze din care 40 contin intr-o forma sau alta cerinte noi.

 • 21% din totalul cerintelor sunt modificari ale cerintelor din vechea versiune a standardului ISO 9001

21% din totalul cerintelor lui ISO 9001 : 2015 reprezinta 10 cerinte.

 • Structura lui ISO 9001 : 2015 este compusa din 10 capitole

Despre noua structura a lui ISO 9001 : 2015 ne-am mai referit si in articolul asta. Cum ziceam si atunci, structura comuna a standardelor de sisteme de management din familia ISO ar trebui sa permita integrarea mai usoara a sistemelor de management, indiferent ca vorbim de sistem de management al calitatii, securitatii informatiei, mediului etc.

 • 23 de cerinte ale standardului necesita inregistrari

Acum termenul folosit pentru inregistrari (dar si pentru documente) este “informatie documentata”. Numarul clauzelor din noul ISO 9001 in care se solicita “retinerea informatiilor documentate” este 23, cel putin atatea am numarat eu.

 • 4 cerinte ale vechii versiuni au fost eliminate

Cele patru cerinte eliminate din vechea versiune a lui ISO 9001 sunt:

– “Excluderile” nu mai sunt limitate la Realizarea produsului (Operatiuni cum sunt numite acum);

– Reprezentantul managementului nu mai apare in cerintele standardului dar responsabilitatile sale trebuie sa fie distribuite catre cineva;

– Manualul calitatii este istorie, in sfarsisit :);

– Mentiunile referitoare la Actiuni Preventive au fost eliminate, dar actiuni similare sunt adresate in cadrul “Risk based thinking”.

Comentati si share-uiti daca vi se pare interesant!

ISO 9001 : 2015 – Just published

ISO 9001 : 2015 Quality Management Systems“ISO 9001 : 2015 – Just published!” este tilul unei pagini de pe ISO.org, pagina ce ne anunta ca noua versiunea 2015 a lui ISO 9001 a fost publicata.

Patru noi aspecte cheie ale noului standard, in opinia mea le puteti gasi si in articolul de aici.

Sa vedem ce ne spun cei de la ISO.org despre ISO 9001:2015

 • Peste 1.1 milioane de certificate publicate;
 • ISO 9001 : 2015 este mult mai putin “prescriptiv” fata de versiunea anterioara;
 • Noua versiunea reprezinta mai mult o evolutie decat o revolutie in domeniul standardizarii;
 • Mult mai mai usor de integrat cu alte sisteme de management (structura standardului este una comuna cu ale celorlalte standarde de sisteme de management din familia ISO);
 • 3 ani perioada de tranzitie.

Parti pozitive ale lui ISO 9001:2015, din punctul meu de vedere pot fi considerate:

 • Necesitatea monitorizarii procselor;
 • Implicarea superioara a managementului;
 • Orientarea pronuntata spre eficientizare si cresterea satisfactiei clientilor;
 • Riscuri si oportunitati.

Parti negative ale lui ISO 9001:2015, din punctul meu de vedere pot fi considerate:

 • Flexibilitatea lui daca este prost inteleasa de organizatii si auditori;
 • Ambiguitatea enunturilor in anumite cazuri.

Sa ne fie de folos!

A aparut ISO 14001:2015

tree-146748_640Pe iso.org, inca din 15 Septembrie este un articol care ne anunta ca noua versiune a lui ISO 14001, ISO 14001:2015 a aparut.

Noul standard, care are acceasi structura ca a lui ISO 9001:2015, ne promite urmatoarele:

 1. O implicare superioara a managementului;
 2. Aliniere superioara cu strategia de business a organizatiei;
 3. Protectie superioara a mediului printr-un focus asupra initiativelor proactive;
 4. Comunicare mai eficienta;
 5. Abordare bazata pe ciclul de viata a produselor sau serviciilor, de la dezvoltarea acestora pana la final.

Cateva informatii interesante despre ISO 14001 in versiunea 2015:

 • aproximativ 300000 de certificate emise world-wide;
 • 20 de ani au trecut de la emiterea primei editii.

Pentru mai multe detalii puteti vizita siteul oficial ISO.

Standardul ISO 14001 in versiunea 2015 este de asteptat sa fie tradus si in limba Romana pana la finele anului.

Parerile voastre le puteti scrie in sectiunea comentarii.