Schimbari in viata personala cu ISO 9001:2015

Schimbari in viata personala

FreeImages.com/Asif Akbar

Inca ne aflam la inceputul noului an, este un moment bun pentru a reflecta asupra lucrurilor din trecut și de a planifica schimbari in viata personala. Chiar dacă aceste planuri pot fi dejucate de evenimente pe care nu le putem controla, faptul ca ti-ai definit un plan înseamnă că intenționezi să ajungi undeva sau să faci ceva.

Hai sa vedem mai jos ce sfaturi ale standardului ISO 9001:2015 putem urma si noi daca vrem sa aducem schimbari in viata personala:

Sfatul 1: Intelege-te pe tine si contextul in care activezi (Clauza 4.1 a standardului ISO 9001:2015).

Pentru a face cele mai potrivite schimbari in viata personala trebuie mai intai de toate sa facem o analiza cat mai obiectiva cu putinta a eului nostru, a situatiei noastre actuale si a mediului in care muncim si traim (job, familie etc.).

Scopul acestei analize este sa intelegem mai bine unde ne aflam, ce nevoi avem in viata personala, ce ne poate astepta in viitor, ce actiuni ar fi bine sa demaram.

Este bine ca atunci cand faceti aceasta analiza sa aveti in preajma un pix si o hartie pentru a va nota cele mai importante aspecte ale analizei.

 Sfatul 2: Stabileste-ti obiectivele si planifica actiunile necesare atingerii lor (Clauza 6.2 a standardului ISO 9001:2015).

In functie de analiza facuta anterior, trebuie sa va stabiliti acele obiective care, odata atinse, vor aduce mult dorita schimbare in viata personala.

Cateva sfaturi:

– nu va propuneti multe obiective (cine alearga dupa multi iepuri…..);

– atunci cand va propuneti obiective care inseamna o schimbare a stilului de viata (sa incepeti sa practicati un sport, sa va lasati de fumat, sa va treziti mai devreme etc.) este bine sa le esalonati pe parcursul intregului an sau se le etapizati pe parcursul intregului an. Concentrati-va pe cate un singur astfel de obiectiv vreme de 2-3 luni pana cand actiunile propuse pentru atingerea acestuia devin rutina.

Nu uitati ca un obiectiv stabilit care nu are trasat un plan de actiune este sortit esecului. Asa ca nu va opriti in a va enunta obiectivele ci trebuie sa continuati sa definiti si pasii pe care ii considerati necesari in atingerea respectivelor obiective.

Sfatul 3: Schimbarile in viata personala pe care vrei sa le faci trebuie planificate (Clauza 6.3 a standardului ISO 9001:2015)

Vorbeste cu familia, prietenii si colegii tai de serviciu referitor la schimbarile si la obiectivele pe care ti le-ai propus pentru anul acesta. Asigura-te ce ei inteleg obiectivele tale si ca nu te vor sabota (prea tare).

Incepe sa-ti planifici saptamanile in functie de obiectivele pe care ti le-ai formulat, inserand in timpul tau liber acele actiuni necesare atingerii obiectivelor tale.

Voi v-ati stabilit obiective personale pentru anul 2016?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.