ISO 14001 – Conformarea cu cerintele legale

In articolul asta va dadeam cateva argumente pentru a implementa in organizatia unde lucrati (sau pe care o conduceti) un sistem de management al mediului. Primul argument adus in favoarea unui sistem de management de mediu ISO 14001  a fost acela ca va ajuta sa va conformati cu legislatia aplicabila in vigoare…cam greu de realizat in conditiile actuale ale tarisoarei noastre dar nu imposibil.

Iata ce ar trebui sa faceti pentru a va asigura ca cerintele legale aplicabile sunt urmarite si, apoi, respectate:

1. Depistati cerintele legale care vi se aplica…daca puteti :).

Pasul asta este unul destul de dificil pentru ca trebuie sa va creeati acces la cerintele legale dar si la celelalte cerinte care vi se aplica. Aici trebuie sa luati in calcul atat cerintele legale dar si alte cerinte care vi se aplica. In acest sens, trebuie sa:

Studiati prevederile contractuale! cerinte exprimate de catre clientii vostri (prin contracte, agremente etc.);

Studiati cu atentie hotararile aplicabile la nivel local. Faceti vizite la Agentiile pentru protectia mediului, luati legatura cu inspectorii de acolo si lamuriti-va daca nu cumva aveti nevoie de autorizatie de mediu pentru activitatea pe care o desfasurati sau daca sunt prevederi referitoare la mediu cu aplicabilitate locala! – cerinte exprimate de administratiile locale unde va desfasurati activitatea (hotarari la nivel local cu privire la mediu);

Studiati contractele de inchiriere pentru a observa orice obligatie care va revine din punct de vedere al mediului (colectare diferentiata a deseurilor, parametri pentru apa uzata, zgomot etc.) cerinte exprimate de prin contractele de inchiriere ale spatiilor unde va desfasurati activitatea (daca este cazul);

–  Studiati cerintele din autorizatia de mediu! cerinte exprimate prin autorizatia de mediu (daca detineti una);

Studiati cerintele legale (legi, hotarari de guvern, ordonante si toate cele)! Cel mai usor este sa va abonati la un serviciu specializat, online, care va trimite zilnic actualizari ale legislatiei aplicabile.

2. Analizati masura in care compania voastra se conformeaza fiecarui act normativ sau cerinta gasita…(este de munca, stiu 🙂 ).

Aici veti avea de furca cu factorii decizionali care trebuie sa aloce eventuale resurse pentru a realiza conformarea in totalitate (daca nu aveti pubele de colectare diferentiata a deseurilor, trebuie sa le cumparati…asta este un exemrplu de alocae resurse banesti). Exemplele pot continua in functie de specificul fiecarei organizatii, in functie de domeniul de activitate etc.

3. Intocmiti planuri de masuri (si duceti-le la capat 🙂 ) cu referire la cerintele cu care inca nu va conformati.

Astfel de planuri trebuie facute pentru a avea o vedere de ansamblu asupra situatiei in care va aflati si asupra resurselor ce trebuie alocate. Nu uitati ca in aceste planuri sa includeti responsabili si termene de indeplinire.

Cam atat despre conformarea cu cerintele legale din prisma lui ISO 14001. Pentru mai multe detalii, puteti oricand sa itnrebati aici, in sectiunea de comentarii, sau sa ne contactati.

Va asteptam si pe facebook dar si pe twitter pentru a continua sa schimbam idei si pareri despre domeniul ISO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.