Trasabilitatea

ISO 9001 zice:

atunci cand este cazul, organizatia trebuie sa identifice produsul folosind mijloace adecvate pe tot parcursul realizarii produsului.

…………………………………………………………………………………………………

Atunci cand trasabilitatea este o cerinta, organizatia trebuie sa tina sub control identificarea unica a produsului si sa mentina inregistrari.

Dupa cum ati vazut, standardul ISO 9001 nu obliga toate organizatiile sa posede un sistem de trasabilitate complex. Dar daca organizatia voastra produce bunuri ce pot avea impact asupra sanatatii si securitatii oamenilor, atunci un sistem de trasabilitate functional devine obligatoriu, fie ca aveti sau nu un sistem de management al calitatii ISO9001implementat/certificat.

Tinand cont de cele de mai sus, hai sa vedem cum tratam trasabilitatea, asta daca aveti un sistem de management ISO implementat/certificat.

1. Ce este trasabilitatea?

Pai…trasabilitatea poate fi definita ca: “abilitatea de a verifica istoricul si utilizarea unei componente in cadrul unui proces precum si abilitatea de a localiza produsul dupa livrare”.

2. De ce este bun un sistem de trasabilitate bine pus la punct?

– Daca va aflati in situatia in care constatati un defect aparut la un produs dintr-un lot deja livrat ar trebui sa puteti rechema produsele din lotul respectiv pentru remediere;

– Daca va aflati in situatia in care o materie prima folosita se dovedeste a fi neconforma (deci loturile de produse in care a fost folosita respectiva materie prima sunt compromise) trebuie sa puteti rechema loturile respective fie pentru a le remedia fie pentru a le inlocui cu alte produse;

– Daca activati in industria alimentara atunci trasabilitatea este o cerinta obligatorie si trebuie sa aveti abilitatea de a rechema din piata orice produs, in orice moment.

3. Cum se face?

– Materiile prime/materialele trebuie identificate la receptie (regulile de identificare/etichetare se stabilesc in interiorul fiecarei organizatii);

– Pe fluxul de productie, cand se demareaza productia pentru un nou lot, acesta trebuie insotit pe intreg fluxul de inregistrari ale sistemului de management al calitatii. Inregistrarile trebuie sa faca referire la: loturile de materie prima folosite, operatorii care participa la productia lotului respectiv, personalul implicat in operatiunile de masurare si monitorizare a productiei pe flux si la final;

– La finalizarea productiei, lotul respectiv trebuie insotit de inregistrari care sa contina referiri la cele de mai sus;

– La livrare trebuie sa identificam produsul astfel incat sa stim cand se face referire la respectivul lot, cine l-a produs, cand l-a produs, ce materii prime s-au folosit.

Daca v-a placut articolul va invit sa apasati butoanele like si tweet de mai jos. De asemenea va invit sa intrati in cea mai mare comunitate romaneasca de practicieni ISO de pe Facebook unde putem schimba pareri, opinii si experiente din domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.