Implementati corect un sistem de management ISO

Implementeaza ISO intr-un mod corect, nu te pacali cu ofertele “bomba” de pe net.

Stiu, tentatia este mare sa dai 2 lei, sa ti se trimita documentatia pe mail, s-o printezi, sa platesti nu-stiu-cat si sa va treziti cu certificatul ISO in cutia postala.

Totusi, o sa incerc in cele ce urmeaza, sa te conving sa apelezi la consultanti care ofera solutii reale si personalizate organizatiilor in care se duc.

Iata cele mai importante 3 aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand iti implementezi un sistem de management ISO:

1. Nu-ti bate singur cuie-n talpa! Asta inseamna sa creezi un sistem care sa-ti fie folositor tie si organizatiei tale. Nu trebuie sa accepti orice procedura iti serveste un consultant ca si model, in schimb trebuie sa accepti o procedura care este creeata pentru tine si organizatia ta;

2. Sistemul de management implementat trebuie sa devina un stil de viata in organizatie. Asta inseamna ca atunci cand iti construiesti sistemul de management trebuie sa ai in vedere si faptul ca acesta trebuie folosit in mod curent in organizatie.

Construieste proceduri usor de aplicat pentru tratarea reclamatiilor, identificarea/evaluarea furnizorilor, aprovizionare/receptie/depozitare, vanzare/livrare etc. Incerca sa responsabilizezi personalul organizatiei si elimina pe cat posibil procesele complicate de aprobare ale documentelor (cu exceptia cazurilor cand chiar este nevoie de asa ceva….contracte, agreementuri cu clientii sau ale parti interesate);

3. Sistemul de management implementat trebuie sa poata fi folosit si in alte scopuri decat auditurile de certificare/supraveghere. Cand se proiecteaza sistemul de management trebuie avut in vedere faptul ca acesta TREBUIE folosit si in alte scopuri decat auditurile.

Procedurile sistemului pot fi folosite ca material didactic pentru noii angajati, din acest motiv procedurile trebuie sa fie cat mai clar formulate.

Procedurile sistemului implementat pot constitui si interfata cu partile interesate, din acest motiv procedurile ce sunt la interfata cu partenerii este bine sa fie cat mai simple si clare si comunicate partenerilor pentru a cunoaste si ei regulile jocului.

Astea fiind zise, va astept in sectiunea de comentarii a blogului pentru a va impartasi impresiile despre acest articol. De asemenea, va astept si pe pagina de facebook pentru a fi in permanenta legatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.