Procedura Resurse Umane

Procedura resurse umane – asta este secventa de cuvinte dupa care a fost gasit blogul nostru de cateva ori. Vazand interesul manifestat vis a vis de subiectul asta m-am gandit ca ar fi bine sa-l abordez si eu mai in amanunt.

Standardele din familia ISO contin cerinte referitoare la resursele umane. Fie ca aceasta clauza poarta numele de “6.2 Resurse Umane” (cazul ISO 9001) sau “4.4.2 Competenta instruire si constientizare” (ISO 14001, OHSAS 18001), in principiu solicita cam aceleasi lucruri:

1. Determinarea necesarului de competente si de instruire;

2. Instruire propriuzisa;

3. Evaluarea eficacitatii instruirii.

Acum se pot scrie muuuulte pe marginea acestui subiect dar prefer sa dezbatem problema in sectiunea de comentarii.

Mai jos aveti o schema logica care descrie in trei pasi simpli cam ce ar trebui sa contina o astfel de procedura.

Procedura resurse umane

Edit: 29.06.2011

Salut!

Revin la ceva timp pentru a revizui acest post si a adauga niste precizari referitoare la implicatiile noilor prevederi ale codului muncii intrat in vigoare in 2001 (Legea nr. 40/2011) asupra procedurii de resurse umane, asa cum este ea vazuta de standardele din familia ISO (ISO 9001, ISO 14001 etc.).

Noile prevederi ale codului muncii presupun pe langa multe alte modificari si amendamente (referitoare, printre altele la sanctiunile suportate de angajatorii care initiaza relatii de munca “la negru” ), doua aspecte ce pot influenta direct modul in care arata procedura de Management al resurselor umane din cadrul unui sistem de management implementat sau certificat in concordanta cu standarde din familia ISO (ISO 9001; ISO 14001 etc.):

1. Revizuirea duratei perioadelor de proba;

2. Institurea dreptului angajatorilor de a impune criterii de evaluare a performantei angajatilor.

In sensul celor de mai sus, am revizuit si schema logica pentru a va arata cam cum ar trebui sa arate o schema logica, generica pentru procesul de resurse umane, proces vazut prin prisma standardelor din familia ISO (ISO 9001, ISO 14001 etc.), astfel:

Managementul resurselor umane

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.