Mentenanta infrastructurii

Un sistem de management al calitatii presupune si abordarea capitolului numit “infrastructura”. De-a lungul timpului am vazut tot felul de abordari asupra acestui aspect, abordari care mai de care mai indraznete si mai inovatoare.

Ideea este ca abordarea acestui subiect din prisma unui sistem de management al calitatii ISO 9001:2008 trebuie sa tina cont de cateva aspecte:

– specificul organizatiei;

– tipul de infrastructura utilizata in activitatea de baza a companiei. O organizatie cu profil IT trebuie sa faca mentenanta mai riguroasa echipamentelor IT din dotare (de aici le ies lor banii) fata de o organizatie care utilizeaza aceeasi baza IT dar o utilizeaza doar pentru comunicare/stocare) ;

– eventualele reglementari legale referitoare la echipamentele utilizate de organizatie.

De cele mai multe ori, ca si inregistrari ale sistemului de management al calitatii SR EN ISO 9001:2008 referitoare la partea de mentenanta se accepta doar inregistrari in care este planificata mentenanta echipamentelor…totusi nu strica sa aveti si inregistrari ale efectuarii operatiunilor de mentenanta (procese verbale, de exemplu).

Daca sunteti intr-o firma certificata conform SR EN ISO 9001:2008 care lucreaza cu utilaje ce pot pune in pericol sanatatea oamenilor sau pot polua mediul daca nu functioneaza in parametrii corecti, lucrurile se complica un pic. Trebuie sa luati in calcul eventualele reglementari legale aferente precum si impactul de mediu sau riscul de munca aferent nefunctionarii corecte a utilajului respectiv.

Ca si concluzii:

1. Planificati mentenanta ce trebuie efectuata utilajelor;

2. Pastrati inregistrari ale interventiilor efectuate asupra utilajelor (se pot analiza si trage concluzii ulterioare referitoare la “starea de sanatate” a utilajului sau la costurile sale de intretinere);

3. Luati in calcul reglementarile legale sau de alta natura atunci cand va planificati mentenanta (mijloacele de transport au un anumit regim, stivuitoarele au alt regim, echipamentele de distributie gaze naturale au alt regim….in fine, v-ati prins voi ce vreau sa zic);

Astept aici, in sectiunea de comentarii, parerile voastre referitoare la subiectul “mentenata echipamentelor prin prisma sistemului de management al calitatii SR EN ISO 9001:2008”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.