Obiectivele Sistemului de Management – 3 sfaturi fundamentale

Orice sistem de management implementat presupune și stabilirea periodică a obiectivelor sale.

Obiectivele sistemului de management se stabilesc pentru a ști încotro vrem sa ne îndreptăm, ce surse alocăm pentru asta și in cât timp atingem “destinația” propusă. Obiectivele sunt o parte importantă a planificării sistemului, amintiți-vă ciclul PDCA!

Îți voi dezvălui mai jos cele 3 concepte esențiale care stau la baza stabilirii si îndeplinirii obiectivelor oricârui sistem de management:

1. Construiește obiectivele de jos în sus;

Implică întotdeauna personalul în stabilirea obiectivelor. Lucrul ăsta te va ajuta să impui obiectivele în organizație cu o mai mare ușurință. În construirea obiectivelor trebuie să pleci de jos în sus, pornind de la KPI.  Dacă nu ai KPI stabiliți, nu mai pierde vremea, definește-i și vei câștiga un control mult mai bun asupra proceselor de afaceri ale organizației.

KPI-ii trebuie să conveargă spre obiective…îndeplinirea KPI-ilor aferenți angajaților unui departament trebuie sa ducă la îndeplinirea obiectivelor respectivului departament. Obiectivele stabilite aferente departamentelor trebuie să ducă la îndeplinirea obiectivelor strategice ale companiei.

2. Obiectivele trebuie sa fie SMART
(Specific|Measurable|Achievable|Resourceful|Timely).

Ai grijă la modul în care formulezi obiectivele!

Trebuie să menționezi întotdeauna:

– resursele implicate în atingerea respectivului obiectiv (indiferent dacă este vorba de resurse materiale, bănești sau umane);

– unitatea de măsura a fiecărui obiectiv (nu poți formula un obiectiv fără să precizezi unde vrei să ajungă respectivul obiectiv). Forma “Creșterea numărului de clienți în următoarele 12 luni. Responsabil – Director de vânzări” nu este corectă, pe când forma: “Creșterea numărului de clienți în următoarele 12 luni cu minim 10%. Responsabil – Director de vânzări” este una corectă, măsurabilă.

– unitatea de timp în care te aștepți ca obiectivul să fie îndeplinit. Numai așa poți ști peste…un an, să zicem, dacă obiectivul respectiv a fost sau nu atins.

3. Monitorizați suficient de des obiectivele stabilite.

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le văd făcute în practică este lipsa monitorizării obiectivelor. Oamenii, de regulă, stabilesc obiective și își mai aduc aminte de ele tocmai peste un an, lucru total gresit. Pentru a te asigura că obiectivele tale se îndeplinesc într-o proporție acceptabila, trebuie să le monitorizezi periodic și să ajustezi evoluția lor atunci cand este cazul.

Ca de obicei, te invit să-ți spui părerea despre subiect, aici, pe blog, în secțiunea de comentarii. Nu uita de pagina noastră de facebook unde te aștept să mai discutăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.