De ce am nevoie de un sistem de management al mediului?

In trecut am avut un client unde am implementat un sistem de management al mediului in conformitate cu SREN ISO 14001:2005. Directorul de acolo, dupa implementare si certificare se tot intreba…”Ba, de ce nu dau astia o lege sa-i inchida pe toti astia care n-au ISO? Uite, eu am scos nu-mai-stiu-cati Euro din buzunar ca sa ma certific…pentru ce?”. Oricat de mult ma chinuiam sa-i explic omului ce avantaje are de pe urma procesului de implementare/certificare, nu era chip sa-l conving sa lase la o parte framantarile si frustrarile vis-a-vis de organul legiuitor al tarii. Raspunsurile si le-a primit pe parcurs….cand n-a mai trebuit sa-si faca alte griji cand “a venit garda in control” sau cand a inceput sa economiseasca niste bani prin reciclarea deseurilor pe care tot el le-a generat.

Inspirat de cele de mai sus, m-am gandit sa sintetizez in cateva randuri de ce implementarea si certificarea unui sistem de management al mediului este oportuna pentru orice companie.

1. Ajuta la conformarea cu cerintele legale precum si cu alte cerinte;

2. Imagine mult imbunatatita fata de cea a concurentei;

3. Constituie un avantaj concurential substantial;

4. Poate genera economii de resurse banesti (prin reciclare/refolosire);

5. Poate genera economii de resurse materiale si banesti (prin rationalizarea consumului).

Astea sunt doar cateva din avantajele ce pot fi obtinute de pe urma implementarii sistemului de management al mediului intr-o companie. Bineinteles,  exista si avantaje punctuale, specifice fiecarui domeniu de activitate precum si avantaje evidente pentru orice domeniu de activitate al companiilor cum ar fi scaderea poluarii mediului inconjurator.

Nu uitati sa va inscrieti in pagina noastra de facebook. Orice fan inscris in luna Iulie a acestui an poate adresa intrebari referitoare la sisteme de management – neclaritati, concepte, probleme de concepere a procedurilor. Toate intrebarile vor primi un raspuns din partea noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.