Domeniul de aplicare – definire si formulare corecta

Salut,

Orice sistem de management ISO implementat într-o organizație are un domeniu de aplicare.

Dacă vă întrebați de ce este nevoie să se definească domeniul de aplicare, răspunsul este unul simplu: organizația trebuie să poată dovedi respectarea consecventă a standardului ISO implementat în domeniul de aplicare ales și nu în alt domeniu. Dacă nu este definit domeniul de aplicare, nu știm ce activități desfașurate de respectiva companie sunt sub tutela standardului ISO implementat, nu?

În practică am observat faptul că există o tendință de a menționa în detaliu fiecare activitate care intră sub incidența dertificatului ISO, lucru care nu este tocmai corect.

O altă observație practică este faptul că se observă o tendință de a scrie în domeniul de aplicare toate codurile CAEN care se doresc a intra sub incidența certificării. Nici asta nu este o abordare benefică.

Cel mai simplu și corect mod de a defini domeniul de aplicare al unui sistem de management ISO presupune:

1. analiza obiectivă a proceselor ce se desfășoară în organizația ta;

2. stabilirea proceselor care vrei să intre sub incidența certificării ISO;

3. identificarea unei modalităţi de definire a acestor procese.

Întotdeauna procesele unei organizații presupun și existența proceselor suport așa că definirea lor nu este necesară. De asemenea, nu este bine să definiți domeniul de aplicare prin menționarea strictă a principalului cod CAEN.

Ca o concluzie, definește generic domeniul de aplicare al standardului ISO în compania ta, nu trebuie să menționezi și procesele suport în domeniul de aplicare. Evită să definești domeniul de aplicare al standardului ISO doar prin prisma codului CAEN (uneori s-ar putea ca acest cod CAEN să nu fie suficient).

Dacă aveți alte pareri sau doriți să comentați subiectul, vă astept aici, in secțiunea de comentarii. Nu uitați să aruncați un ochi și pe pagina noastră de facebook și să dați like dacă v-a placut blogul nostru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.